Algemene voorwaarden landelijk
De Baarnse notarissen is als openbare vennootschap ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder dossiernummer 32140219 en oefent de notariële praktijk uit. De aansprakelijkheid van de notaris is op grond van de landelijke regeling beperkt tot het bedrag waarvoor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering in voorkomend geval van de notaris aanspraak op de uitkering geeft; op de aansprakelijkheid zijn van toepassing de algemene voorwaarden, die bij de Kamer van Koophandel Haaglanden in Den Haag en de Griffie van de Rechtbank Den Haag zijn gedeponeerd en die kosteloos bij de notaris en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie verkrijgbaar zijn.
ALGEMENE VOORWAARDEN van de Baarnse notarissen Smit Delen Ligthart
Artikel 1
De Baarnse notarissen (“de maatschap”) is een maatschap van een of meer rechtspersonen en/of een of meer natuurlijke personen (deze vennootschappen en/of natuurlijke personen hierna genoemd: “de maten”). Een lijst van de maten wordt op verzoek toegezonden.
Artikel 2
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsbetrekkingen, waarbij de maatschap als (potentiële) opdrachtnemer en/of verlener van diensten optreedt of andere werkzaamheden verricht. De algemene voorwaarden gelden niet alleen ten behoeve van de maatschap maar ook ten behoeve van de (voormalige) maten alsmede hun (voormalige) bestuurders, alle andere personen die voor de maatschap werkzaam zijn, alle personen die bij de uitvoering van enige opdracht door de maatschap zijn ingeschakeld, alsmede alle personen voor het handelen van wie de maatschap aansprakelijk zou kunnen zijn dan wel de eventuele erfgenamen van alle genoemde personen.
Artikel 3
Alle opdrachten worden geacht uitsluitend te zijn gegeven en aanvaard door de maatschap, ook indien het de uitdrukkelijke of stilzwijgende bedoeling is dat een opdracht door een bepaalde persoon zal worden uitgevoerd. De werking van artikel 7:404 Burgerlijk Wetboek (“BW”) dat voor het laatstgenoemde geval een regeling geeft, en de werking van artikel 7:407 lid 2 BW, dat een hoofdelijke aansprakelijkheid vestigt in het geval waarin twee of meer personen een opdracht hebben ontvangen, wordt volledig uitgesloten.
Artikel 4
Het niet-weersproken in ontvangst nemen van een door de maatschap opgemaakte (concept)akte impliceert de erkenning van het verlenen van een opdracht.
Artikel 5
In geval een opdracht wordt verstrekt door meerdere personen, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor de kosten (honorarium en eventuele verschotten) die uit hoofde van de opdracht aan de notaris verschuldigd zijn. Indien de opdracht wordt verstrekt door een natuurlijk persoon namens een rechtspersoon is, indien deze natuurlijk persoon beschouwd kan worden als (mede) beleidsbepaler van deze rechtspersoon, deze natuurlijk persoon tevens opdrachtgever. Bij wanbetaling door de rechtspersoon is hij derhalve persoonlijk aansprakelijk voor de betaling van de declaratie, onverschillig of deze, al dan niet op verzoek van de opdrachtgever, ten name van een rechtspersoon is gesteld dan wel ten name van de opdrachtgever als natuurlijk persoon.
Artikel 6
1. Bij de uitvoering van een aan de maatschap verstrekte opdracht, laat de maatschap zich bijstaan door personen, die voor de maatschap werkzaam zijn en/of personen die bij de uitvoering van enige opdracht door de maatschap zijn ingeschakeld. Het staat de maatschap vrij om verleende opdrachten en werkzaamheden onder haar verantwoordelijkheid door de door haar aan te wijzen maten en werknemers van de maatschap te laten uitvoeren, in voorkomend geval met inschakeling van derden.
2. De maatschap zal bij het inschakelen van derden, die niet in de maatschap werkzaam zijn, zoveel mogelijk vooraf overleggen met de cliënt en in elk geval bij de selectie van derden de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. De maatschap is niet aansprakelijk voor tekortkomingen van derden. De maatschap is gemachtigd eventuele aansprakelijkheidsbeperkingen van derden namens de opdrachtgever te aanvaarden.
Artikel 7
1. Voor zover er op grond van verordeningen van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (“KNB”) geen dwingende regels bestaan omtrent de hoogte van het in rekening te brengen tarief, wordt het honorarium – tenzij anders overeengekomen – berekend aan de hand van het aantal gewerkte uren vermenigvuldigd met het jaarlijks door de maatschap vast te stellen uurtarief.
2. De door de maatschap ten behoeve van de opdrachtgever betaalde kosten (waaronder begrepen algemene kantoorkosten, zoals porti, telefoon-, fax- en kopieerkosten en dergelijke) worden separaat in rekening gebracht.
3. Betaling van declaraties dient te geschieden binnen dertig (30) dagen na factuurdatum, tenzij anders is overeengekomen of anders vermeld. Bij overschrijding van deze termijn is de opdrachtgever in verzuim en is de wettelijke vertragingsrente van artikel 6:119a BW verschuldigd. Indien invorderingsmaatregelen tegen de in verzuim zijnde opdrachtgever worden getroffen, komen de kosten vallend op de invordering voor rekening van de opdrachtgever.
Artikel 8
1. De aansprakelijkheid van de maatschap of van de betreffende notaris is op grond van de landelijke regeling beperkt tot het bedrag waarvoor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering in voorkomend geval de notaris aanspraak op uitkering geeft; op de aansprakelijkheid zijn van toepassing de algemene voorwaarden die bij de Kamer van Koophandel in Den Haag en de griffie van de Rechtbank Den Haag zijn gedeponeerd en die kosteloos bij de maatschap en de KNB verkrijgbaar zijn.
2. Indien, om welke reden dan ook, geen verzekeringsuitkering als bedoeld in dit artikel plaatsvindt, is de aansprakelijkheid van de maatschap jegens opdrachtgevers beperkt tot maximaal driemaal het door de maatschap in verband met de desbetreffende opdracht in rekening gebrachte honorarium.
Artikel 9
1. Ingeval de opdrachtgever of een derde klachten heeft over de uitvoering van de opdracht, dient hij de maatschap daarvan binnen twee (2) maanden na ontdekking van de tekortkoming, althans nadat de tekortkoming redelijkerwijs ontdekt had kunnen worden, schriftelijk en gemotiveerd kennis te geven, bij gebreke waarvan hij er geen beroep meer op kan doen, dat de opdracht onzorgvuldig of gebrekkig is uitgevoerd.
2. Alle rechtsvorderingen en verweren van de opdrachtgever, gegrond op feiten die de stelling zouden rechtvaardigen dat de opdracht onzorgvuldig of gebrekkig is uitgevoerd, verjaren door verloop van één (1) jaar na de overeenkomstig lid 1 gedane kennisgeving.
3. De opdrachtgever is gehouden de maatschap te vrijwaren voor alle aanspraken van derden en aan de maatschap te vergoeden de redelijke kosten van verweer tegen dergelijke aanspraken.
Artikel 10
Op de rechtsverhouding tussen de maatschap en de opdrachtgever is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Geschillen zullen uitsluitend worden beslecht door de bevoegde Nederlandse rechter. De maatschap blijft echter bevoegd als eisende partij de opdrachtgever voor de rechter van diens woon- of vestigingsplaats te dagvaarden.
Artikel 11
Met het verstrekken van de opdracht verklaart opdrachtgever zich akkoord met deze algemene voorwaarden.
Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd ter griffie van de Rechtbank te Utrecht, Sector handels- en familierecht, op 14 juni 2010 onder depotnummer 140/2010.